Blog

Boiron_Tos_Grip_homeopatia_cat

Claus per calmar la tos

La tos és un dels símptomes més freqüents de la grip o del refredat comú. Acostuma a prolongar-se més que altres manifestacions d’aquests processos gripals i en ocasions resulta dolorosa i bastant molesta.

Hi ha varis tipus de tos, però dels més comuns o generals, són la tos seca i la tos tova. Normalment, quan apareix per primera vegada, i sorgeix per un dels virus que provoquen els refredats o la grip, acostuma a ser tos seca. Aquesta no produeix expectoració, és dolorosa, molt molesta i generalment és la que provoca més inconvenients. Passats uns dies, és normal que la tos evolucioni cap a una tos tova, que és el segon tipus de tos més comú. Aquesta resulta menys incòmoda que la primera i té l’avantatge de que ajuda a l’expectoració i a l’expulsió de flegmes.

El més comú és que ambdós tipus de tos coexisteixin durant un temps, presentant la tos seca pel matí i la tos tova per la nit, a l’hora d’anar a dormir o viceversa.

Actualment existeixen diferents opcions de tractament per abordar la tos, essent l’homeopatia una d’elles. Hi ha medicaments homeopàtics formulats en forma de xarop o de grànuls (la formulació més comú d’aquesta terapèutica), que s’utilitzen pel tractament simptomàtic de la tos. Els medicaments homeopàtics són fàcils de prendre i a més, poden compatibilitzar-se amb altres tractaments, de manera que és possible recórrer a aquests fàrmacs quan patim tos i abordar aquest símptoma amb aquesta metodologia terapèutica apte per nens i en general, per tota la família.
A més d’ajudar-nos amb l’homeopatia hem de seguir una sèrie de recomanacions que ens ajudaran a calmar la tos. Si notem que la gola presenta inflamació tindrem que prestar especial atenció a la zona protegint-la adequadament amb roba d’abric específica: bufandes, jerseis de coll alt, etc. Haurem d’evitar contrasts de temperatura exagerats o ambients molt carregats de fum o contaminació, ja que una pol•lució molt elevada pot afectar les vies respiratòries.

Per evitar contagis és crucial tapar-se la boca al tossir (d’aquesta manera impedirem la propagació dels virus) i mantenir una higiene correcta, sobretot, netejant-nos les mans amb aigua i sabó de forma habitual.

Llegir més
elspollselsnostresenemics

Els polls, els nostres enemics!

Què són?

Són insectes que s’alimenten de sang i viuen al cabell humà. Es subjecten al cabell i es desplacen molt ràpidament, per això és difícil localitzar-los. No tenen ales ni poden volar, i les seves 6 potes tampoc estan preparades per saltar!

Són de color marronós. És reprodueixen de manera molt ràpida, cada femella pon durant la seva vida uns 110 ous (anomenats llémenes). Les llémenes són petits ous de color blanquinós que es troben adherits a la base del cabell i en 5-7 dies eclosionen i es converteixen en polls.

Formes de contagi

Els polls es contagien únicament per contacte directe. No poden ni volar ni saltar, però es mouen molt ràpid de cap a cap o a través d’objectes.

La seva presència no està relacionada amb la brutícia ni els mals hàbits higiènics sinó tot el contrari: prefereixen el cabell net per subjectar-se millor i començar a alimentar-se. Poden afectar a persones de qualsevol edat, però els nens d’edat escolar pels seus hàbits, son els que més risc de contagi tenen i entre aquests, les nenes presenten major predisposició.

Els principals medis de transmissió són:

 • El contacte cap-cap.
 • Compartir objectes d’ús per al cap: pintes, gorres, caputxes, bufandes…
 • El contacte indirecte a través de: ninots, tapisseries, roba… (és el menys freqüent).

Diagnòstic

El principal símptoma de la presència de polls són les picors. Son degudes a la saliva que genera el poll al picar sobre el cuir cabellut per alimentar-se i que a la gran majoria provoca una lesió vermellosa.

Com més picor, major infestació.

Quan hi ha infestació s’observen unes escates blanques (llémenes), que es diferencien de la caspa perquè estan enganxades al cabell i es desprenen amb dificultat.

Cal fer una prevenció que consisteix en controlar amb freqüència revisant sovint el cap dels nens amb una pinta llemenera, de manera que si veiem la presència de polls podrem afrontar el problema amb rapidesa.

Com revisar el cap amb profunditat?

 1. Examinar minuciosament la base del cabell, metxa a metxa, amb l’ajuda d’una pinta de pues estretes de ferro.
 2. Prestar especial atenció a la zona de la nuca i darrera de les orelles on la temperatura és més constant i el cabell pateix menys trencaments.
 3. Sacsejar enèrgicament la pinta al lavabo o sobre un paper blanc per veure si hi ha algun poll.

Tractament

Al mercat existeixen dos tipus de tractaments antipediculosis: els d’origen natural (dimeticones) i els d’origen químic (permetrines).
Les dimeticones són silicones d’alta densitat que creen una pel·lícula que cobreix i immobilitza per complet al poll provocant-li asfíxia, deshidratació i un col·lapse intestinal que li causa la mort. Es pot utilitzar en nens a partir d’1 any.

Les permetrines bloquegen el sistema nerviós central del poll provocant-li paràlisi i causant la seva mort. Es poden utilitzar en nens a partir de 2 anys.

L’ús d’aquests productes només ha de fer-se si es veuen polls o ous, ja que com a mesura preventiva és ineficaç i, fins i tot, contraproduent (poden produir irritació o dermatitis del cuir cabellut, o generar resistències).

Com aplicar els productes?

 • Cal aplicar la loció sobre el cabell sec amb un suau massatge insistint darrera de les orelles i la nuca.
 • Deixar actuar la loció durant el temps indicat utilitzant un gorro.
 • Rentar el cabell amb el xampú habitual i esclarir amb abundant aigua (en el cas de les nenes amb el cabell llarg, s’aconsella l’ús d’acondicionadors per tal de suavitzar el cabell per tal de no fer tibades al passar la pinta llemenera).
 • Un cop el cabell net, amb l’ajuda de la pinta llemenera, cal passar metxa a metxa per tal d’extreure els polls. Això s’haurà d’anar repetint cada dia fins a la desaparició total dels polls.
 • Un cop fet el tractament, caldrà repetir l’aplicació als 6-7 dies per tal d’acabar amb l’infestació. Això cal fer-ho ja que els ous no es poden matar amb cap tractament, de manera que a la setmana, aquells que no s’hagin pogut treure hauran eclosionat i així doncs podrem matar el poll nascut.
 • Per tal d’evitar futurs contagis, s’aconsella fer una prevenció durant l’època de risc (escola, colònies, casals…) amb repel·lents.

Consells pràctics:

 • Si el nen/a té el cabell llarg és millor que el porti recollit.
 • Evitar l’intercanvi de pintes, bufandes, gorres i tovalloles mentre hi ha risc de contagi.
 • Rentar la roba de llit, gorres, bufandes, ninots… en un programa a 60ºC per tal de matar les llémenes.
 • Netejar les pintes utilitzades amb aigua calenta.
 • Aspirar bé l’habitació i les tapisseries que hagin estat en contacte amb la persona infestada.
 • Comunicar la presencia de polls a l’escola i l’entorn és la millor manera de prevenir nous contagis!

Judith Masana

Farmacèutica de Farmàcia Ester Carné

Llegir més
olis essencials_berta simon_farmàcia

Els Olis Essencials

Els Olis essencials, les plantes i els recursos orgànics han estat, des de fa molts i molts anys, utiltizats per a solucionar problemes físics, per alleugerir dolors, o per calmar-se. Aquestes tècniques no han canviat molt al llarg del temps. Molts avis utilitzaven la farigola per infeccions bucals o problemes digestius i la Camamilla per netejar i calmar la irritació dels ulls. Els més avançats en coneixements utilitzaven ja cataplasmes d‘aloe vera o àrnica que aplicaven directament sobre l’afecció. Els pagesos ja utilitzaven una sinèrgia (barreja) d’alcohol amb romaní per alleugerar els problemes circulatoris de les cames i peus; els més valents als braços…

La lavanda era utilitzada com a ambientador natural a totes les cases ja que a part de que desprèn un aroma molt agradable és també sedant i tranquil·litzant. Els olis essencials es segueixen utilitzant de la mateixa manera tot i que, amb el pas dels anys, la metodologia per obtenir-los ha anat avançant. Actualment, els olis essencials es destil·len molt acuradament i amorosament perquè siguin el més purs possibles i així beneficiar-nos de les propietats de cada planta.

L’objectiu d’aquest post és mostrar-vos tot el que teniu a la vostra disposició per alleugerar problemes quotidians tant d’adults com d’infants. També us explicarem les contraindicacions per a casos particulars com, per exemple, les embarassades o nadons entre 0-3mesos.

Una de les coses més importants que hem de saber és que planta natural no és sinònim d’inofeniu. Per exemple, el clau és altament abortiu per a les embarassades com també ho és la palmarosa (geraniol); tots dos tenen un 80% d’acció abortiva. Actuen sobre l’úter provocant contraccions. A continuació us comentem un parell de consells per tal d’evitar espants:

 1. Quan t’apliquis olis essencials sobre la pell, vigila. Alguns olis essencials poden provocar cremades o abrassions. Tingues en compte que la citronella, el llimoner, el timol o l’eugeno són olis essencials que no es poden aplicar directament sobre la pell. En canvi, la canyella, si la dilueixes en un oli vegetal apte o en una crema de base adequada, podries aplicar-te-la directament sobre la pell.
 2. Alguns olis essencials poden afectar al fetge i el ronyó, per tant, en cas de dubte, recorda consultar-ho amb un especialista.

Actualment, es poden trobar sinèrgies ja preparades per tal d’aconseguir una acció més eficaç. Per exemple, l’oli vegetal d’àrnica + l’oli essencial de romaní és un antiinflamatori. Una mateixa essència pot tenir diverses utilitats que la majoria desconeixem. Un exemple molt clar és la sàlvia (sàlvia romana); generalment s’utilitza com a regulador dels fogots de la menopausa; però afegint dues gotes al nostre desodorant habitual potencia el seu efecte.

A tots ens han aplicat mentol al pit o a l’esquena per “respirar millor” quan ens hem refredat però el que no ens han explicat és que aquesta essència no s’aconsella a menors de 6 anys ja que pot pot provocar broncospasmes (tancament dels bronquis). Precisament el que volíem evitar. En aquests casos l’aplicació d’una crema base amb eucaliptus (eucaliptus radiata) o en difusor seria el més òptim. Mai en nadons menors de 3 mesos.

olis essencials_pranaromPer últim, un consell totalment personal, però a nosaltres ens encanta aconsellar oléocaps nº1 de Pranarom. És un producte compost a base d’olis essencials indicat per a afeccions faríngies, irritacions o en cas d’angines. Pranarom oléocaps nº1 actua com a antibiòtic natural i us assegurem que funciona d’allò més bé!

Pranarom Oléocaps són unes càpsules amb olis essencials 100% purs i naturals. La seva fórmula amb olis essencials d’Origanum Compactum ajuden a mantenir la salut en períodes més delicats (hivern, canvis climàtics…). Alleuja les molèsties  del nas i la gola.

Conté orenga pel manteniment de la salut de les vies respiratòries altes.

Gloria Malagón Aguilera

Auxiliar de Farmàcia Berta Simon

Llegir més
protección solar_carlos garcia_farmacia

¡Ponte moreno con protección solar!

Todos los veranos escuchamos lo mismo en la farmacia: “Si me protejo la piel con protección solar no me pondré morena” FALSO! Por supuesto que es posible coger color durante el verano protegiéndonos la piel con protección solar. Es más, es imprescindible para mantener buena salud en la piel, protegerse del sol por dentro y por fuera.

Entre los beneficios del sol para el organismo humano destacan los siguientes:

 • Mejora en la respuesta muscular.
 • Mejora la resistencia en pruebas de tolerancia.
 • Disminuye la presión sanguínea.
 • Incrementa la respuesta inmunológica.
 • Reduce la incidencia de infecciones respiratorias.
 • Baja el colesterol de la sangre.
 • Incrementa la hemoglobina de la sangre.
 • Mejora la capacidad de trabajo cardiovascular.
 • Estimula las terminaciones nerviosas.
 • Mejora la respiración, especialmente en asmáticos.
 • Promueve la síntesis de vitamina D para calcificar huesos.

En cuanto a los riesgos de una exposición prolongada y sin la protección adecuada a la radiación ultravioleta procedente del sol figuran los siguientes:

 • Aparición de eritemas. Se caracterizan por el enrojecimiento de la piel expuesta al sol y precede a la quemadura.
 • Quemaduras de primer y segundo grado.
 • Cáncer de piel y otros trastornos cutáneos.
 • Cataratas y otros trastornos de la vista.
 • Envejecimiento prematuro de la piel.
 • Inhibición del sistema inmunitario.

Protegerse correctamente del sol permitirá obtener todos los beneficios que aporta al organismo y, al mismo tiempo, evitar los riesgos derivados de una exposición prolongada a él.

Os damos unos consejos amenos y útiles que os ayudarán a lucir una piel deslumbrante.

 • Usa gafas de sol, sombreros, gorras y ropa adecuada. Evita la exposición solar en las horas centrales del día (12 a 16 horas).

 • Los fotoprotectores proporcionan un aumento del tiempo de tolerancia al sol, pero no anulan los efectos de la radiación ultravioleta totalmente. Debes aplicar el fotoprotector 30 minutos antes de la exposición solar. Tras cada baño o cada 2 horas debes renovar la aplicación del fotoprotector. Incluso aunque sea “water resistant”. Los lunares deben protegerse igual que el resto de la piel, ni más ni menos.

 • Extrema los cuidados durante las primeras exposiciones al aire libre para ir creando una protección natural frente a la radiación ultravioleta. No son aconsejables las sesiones de rayos UVA para ponerse moreno antes de verano, ya que el moreno “artificial” protege menos que el moreno “natural”. Si son de ayuda las cremas autobronceadoras y los nutricosméticos. Estos últimos contienen vitaminas C, E, D, antioxidantes y carotenos. Van a ayudar a proteger nuestra piel frente al sol y nos darán un bronceado más duradero.

 • La quemadura solar (enrojecimiento, escozor y dolor) aparece varias horas después de la exposición al sol. Por lo que evita pensar que no te has quemado porque aún no sientas ninguna molestia. Los días nublados seguimos recibiendo radiación ultravioleta del sol, por lo que debemos protegernos del sol también en esos días.

 • No te olvides de proteger especialmente cara, escote, cuello y manos. Cada año los dermatólogos vemos aumentar el número de consultas por los efectos del fotoenvejecimiento en estas zonas corporales.

 • En general, no es recomendable la exposición al sol en verano en niños menores de un año.
 • Si tu piel presenta manchas (melasma, léntigos) que han aparecido con el paso de los años, no es el mejor momento para empezar tratamientos que las eliminen: láser, IPL, peelings. En verano, procura protegerte del sol al máximo para no mancharte más. Evita también la depilación láser. Ya que existe un aumento de riesgo de quemaduras y aparición de nuevas manchas (hiperpigmentaciones postinflamatorias). En cambio, no existe contraindicación para realizar tratamientos con toxina botulínica o rellenos de ácido hialurónico.

Consúltanos sobre los productos para proteger tu piel y la de tu familia. ¡La prevención empieza ya!
Farmàcia Valero

Llegir més

Secrets de bellesa natural

imatge_post_nuriamassot

Peeling corporal

Per a tenir una pell de seda, neta de tota impuresa i saludable, tens tots els ingredients a casa:

 1. Prepara en un bol una barreja d’oli d’oliva, sal marina o de taula, unes gotes de llimona i una cullerada de mel.

 2. Abans de la dutxa diària, fes-te un massatge a tot el cos amb aquesta barreja, insisteix especialment en els colzes, els genolls i els talons dels peus.

 3. Deixa passar uns minuts i després dutxa’t, primer amb aigua temperada i finalitza-la amb aigua freda.

Quedaran impressionats de la teva pell!

Mascareta de maduixes

Quan preparis un plat de maduixes amb nata, reserva’t dues o tres maduixes i dues cullerades de nata per a fer-te una mascareta.

 1. Tritura dues maduixes amb una forquilla i afegeix la nata i una cullerada de mel d’abella fins a formar una pasta molt espessa.

 2. Aplica-te-la sobre el rostre i el coll, excepte el contorn dels ulls.

 3. Deixa reposar vint minuts i retirar la mascareta amb cotó humitejat amb llet tèbia.

Els resultats són espectaculars, refresca, suavitza, és una mascareta molt especial per a pells seques i aspres.

Un consell antiedat

 • Pren suficients líquids al dia, a més de beneficiar la teva vitalitat, evitaràs que la pell s’arrugui.

 • És molt beneficiós prendre aigua natural en dejú, perquè ajuda a eliminar les toxines que ha produït l’organisme a la nit.

 • Durant el dia beu infusions de plantes depuratives, relaxants, digestives o calmants, entre hores i després dels menjars.

 • Sopes i brous, si pot ser amb poca sal i amb una mica d´oli d’oliva.

 • Sucs de fruites i verdures per esmorzar o abans dels menjars.

 • Durant els menjars poca aigua o un gotet de vi.

Bellesa assegurada!

 

Marta Teixidó
Farmàcia Núria Masot

Llegir més
ecoceutics-4930_pp

IOMA, el luxe que s’adapta a tu!

Busques la solució idònia per la teva pell? Vols que llueixi sana? No ens enganyarem, no és fàcil aconseguir que la nostra pell llueixi sana, sucosa i suau. La televisió s’ocupa de mostrar-te tot el ventall de rostres perfectes i les marques cosmètiques de prometre’t un cutis impecable.  Ho has provat tot i ja no saps què fer? Deixa que et proposem una alternativa…

Hauries de saber que la genètica de cadascú juga un paper molt important i aquesta no hi entén de tractaments, la genètica és la que és i, de moment, no la podem modificar. Tanmateix, no hi juga un paper definitiu. A més a més, l’aparença de la nostra pell, moltes vegades, no fa res més que mostrar a l’exterior el que l’interior sent, per tant, el nostre ritme de vida, l’estrès, l’alimentació i els nostres hàbits higiènics reflecteixen l’estat de la nostra pell. Estarem d’acord en que la genètica no la podem adaptar als nostres desitjos però… no creus que podries treballar millor la teva part interna per millorar-ne l’externa? Sigui com sigui, haurem d’intentar exprimir la genètica fins aconseguir que la nostra pell estigui en el punt més àlgid del que aquesta ens permet. Ens hi posem?

Són moltes les persones que utilitzen el mateix producte cosmètic durant tot l’any perquè els hi agrada la sensació, l’olor o bé els seus efectes però la realitat és que dins del mateix any, les necessitats de la pell van adaptant-se a les diferents estacions així com a la nostra dieta, febres o estrès. Per tant, hem d’anar adaptant-nos a les necessitats de cada moment amb un cosmètic específic.

Seria un veritable luxe poder disposar de la crema perfecta per cada persona i per cada moment de l’any, no? Fa un temps, aquesta suposició era impensable però ara, de la mà de IOMA PARIS, arriba MA CRÈME a les farmàcies amb molta força, demostrant els efectes avantatjosos de la seva cosmètica.  Com que cada pell és diferent, a farmàcies ecoceutics hem decidit apostar per IOMA PARIS i per això, ara, a les nostres farmàcies oferimcremes específiques per pells i persones, és a dir, 100% personalitzades.

Com ho fem? Tenim a la nostra disposició la millor tecnologia per mesurar tots els atributs que la pell comporta. En funció de l’anàlisi que s’obtingui de la pell, creem un producte únic per cobrir les teves necessitats de cada una de les persones que ens visiten. Un cop s’acaba el tractament, d’una duració aproximada de 4 mesos, tornem a analitzar la pell per valorar-ne el seu estat i les seves carències, tant noves com adquirides, per reajustar els principis actius i/o les quantitats d’actius per  formular de nou el tractament.

MA CRÈME de IOMA PARIS, de venda exclusiva a farmàcies ecoceutics a Catalunya, brinda a la teva pell el plaer de la personalització. Des de farmàcies ecoceutics, creiem que el veritable plaer és veure i demostrar els efectes que tenen sobre nosaltres les fórmules personalitzades.

A moltes de les farmàcies ecoceutics, hi trobaràs el luxe personalitzat, a l’abast de tots. T’animes a donar-li una oportunitat a MA CRÈME?

Esther Fernández
Dermoconsellera

Llegir més