Els Olis essencials, les plantes i els recursos orgànics han estat, des de fa molts i molts anys, utiltizats per a solucionar problemes físics, per alleugerir dolors, o per calmar-se. Aquestes tècniques no han canviat molt al llarg del temps. Molts avis utilitzaven la farigola per infeccions bucals o problemes digestius i la Camamilla per netejar i calmar la irritació dels ulls. Els més avançats en coneixements utilitzaven ja cataplasmes d‘aloe vera o àrnica que aplicaven directament sobre l’afecció. Els pagesos ja utilitzaven una sinèrgia (barreja) d’alcohol amb romaní per alleugerar els problemes circulatoris de les cames i peus; els més valents als braços…

La lavanda era utilitzada com a ambientador natural a totes les cases ja que a part de que desprèn un aroma molt agradable és també sedant i tranquil·litzant. Els olis essencials es segueixen utilitzant de la mateixa manera tot i que, amb el pas dels anys, la metodologia per obtenir-los ha anat avançant. Actualment, els olis essencials es destil·len molt acuradament i amorosament perquè siguin el més purs possibles i així beneficiar-nos de les propietats de cada planta.

L’objectiu d’aquest post és mostrar-vos tot el que teniu a la vostra disposició per alleugerar problemes quotidians tant d’adults com d’infants. També us explicarem les contraindicacions per a casos particulars com, per exemple, les embarassades o nadons entre 0-3mesos.

Una de les coses més importants que hem de saber és que planta natural no és sinònim d’inofeniu. Per exemple, el clau és altament abortiu per a les embarassades com també ho és la palmarosa (geraniol); tots dos tenen un 80% d’acció abortiva. Actuen sobre l’úter provocant contraccions. A continuació us comentem un parell de consells per tal d’evitar espants:

  1. Quan t’apliquis olis essencials sobre la pell, vigila. Alguns olis essencials poden provocar cremades o abrassions. Tingues en compte que la citronella, el llimoner, el timol o l’eugeno són olis essencials que no es poden aplicar directament sobre la pell. En canvi, la canyella, si la dilueixes en un oli vegetal apte o en una crema de base adequada, podries aplicar-te-la directament sobre la pell.
  2. Alguns olis essencials poden afectar al fetge i el ronyó, per tant, en cas de dubte, recorda consultar-ho amb un especialista.

Actualment, es poden trobar sinèrgies ja preparades per tal d’aconseguir una acció més eficaç. Per exemple, l’oli vegetal d’àrnica + l’oli essencial de romaní és un antiinflamatori. Una mateixa essència pot tenir diverses utilitats que la majoria desconeixem. Un exemple molt clar és la sàlvia (sàlvia romana); generalment s’utilitza com a regulador dels fogots de la menopausa; però afegint dues gotes al nostre desodorant habitual potencia el seu efecte.

A tots ens han aplicat mentol al pit o a l’esquena per “respirar millor” quan ens hem refredat però el que no ens han explicat és que aquesta essència no s’aconsella a menors de 6 anys ja que pot pot provocar broncospasmes (tancament dels bronquis). Precisament el que volíem evitar. En aquests casos l’aplicació d’una crema base amb eucaliptus (eucaliptus radiata) o en difusor seria el més òptim. Mai en nadons menors de 3 mesos.

olis essencials_pranaromPer últim, un consell totalment personal, però a nosaltres ens encanta aconsellar oléocaps nº1 de Pranarom. És un producte compost a base d’olis essencials indicat per a afeccions faríngies, irritacions o en cas d’angines. Pranarom oléocaps nº1 actua com a antibiòtic natural i us assegurem que funciona d’allò més bé!

Pranarom Oléocaps són unes càpsules amb olis essencials 100% purs i naturals. La seva fórmula amb olis essencials d’Origanum Compactum ajuden a mantenir la salut en períodes més delicats (hivern, canvis climàtics…). Alleuja les molèsties  del nas i la gola.

Conté orenga pel manteniment de la salut de les vies respiratòries altes.

Gloria Malagón Aguilera

Auxiliar de Farmàcia Berta Simon