Per a què serveix l’àcid glicòlic?

L’àcid glicòlic és la molècula més petita de la família dels alfahidroxiàcids, o AHAs. S’utilitza molt en cosmètica, tant en productes de venda lliure com en ús professional, per al tractament de taques, de l’acne, d’arrugues, de cicatrius, d’estries i d’altres problemes que requereixen la renovació de la pell. Per què és tan bo? Com ha d’utilitzar-se? Quines precaucions cal tenir en aplicar-ho?

T’ho expliquem tot en aquest article.

 

 

Què és l’àcid glicòlic exactament?

 

L’àcid glicòlic és una molècula composta per un esquelet de dos carbonis, és a dir, és una molècula molt petitona. Un carboni conté un àcid orgànic (d’aquí el nom “àcid”) i l’altre carboni té un grup hidròxid, d’aquí el nom: alfa (“al costat del carboni àcid”)-hidroxi (“grup hidròxid”)-àcid. La seva grandària i la seva estructura li permeten penetrar en la pell una mica més que uns altres AHAs i pot interaccionar amb facilitat amb certes cèl·lules i proteïnes de la pell, però no és antioxidant ni és tan bo actuant en zones molt greixoses com uns altres AHAs justament perquè l’estructura tan petita no li dóna elements per a fer-ho.

L’àcid glicòlic es pot obtenir naturalment en fermentar la canya de sucre, però per temes econòmics el que s’utilitza en cosmètica sol provenir de síntesi química.

 

 

Quins efectes causa l’àcid glicòlic en la pell?

 

L’àcid glicòlic afebleix la unió entre les cèl·lules de l’epidermis, amb el que és un excel·lent renovador de la pell. També és capaç de penetrar fins a la dermis i estimular la proliferació de fibroblastos, és a dir, augmenta el nombre de cèl·lules capaces de sintetitzar la matriu de la pell. La síntesi de col·lagen, d’àcid hialurònic i altres molècules també augmenta en presència d’àcid glicòlic. Curiosament l’àcid glicòlic no és capaç de retenir aigua per si sol, però en combinació amb altres productes i gràcies als canvis que estimula, el seu ús condueix a una pell més hidratada.

Quan s’aplica àcid glicòlic s’observa que:

  • Disminueix taques.
  • Dissimula marques d’acne.
  • Actua com antiarrugues, disminuint les arrugues i els efectes del fotoenvelliment.
  • És un excel·lent peeling, deixant la pell més renovada i lluminosa.
  • Permet el millor accés d’altres molècules a la pell, per aquest motiu s’utilitza per a optimitzar el tractament de l’acne, de les estries o altres problemes de pell.

Però l’àcid glicòlic també té el seu “costat fosc”, perquè pot resultar irritant. Aplicar productes amb àcid glicòlic pot causar picor i vermellor. A més, és fonamental utilitzar protecció solar durant un tractament amb àcid glicòlic, ja que s’ha vist que la combinació d’àcid glicòlic amb llum ultraviolada inhibeix la proliferació de cèl·lules de la pell i afavoreix la seva apoptosi (una forma de mort cel·lular). En resum, usar àcid glicòlic sense fotoprotecció causa el resultat oposat al desitjat.

 

 

Com s’utilitza l’àcid glicòlic?

 

Els productes cosmètics a l’abast de públic general solen ser netejadors, sèrums, cremes o gels amb una concentració entre 5-25% d’àcid glicòlic. Convé començar sempre per la menor concentració i, si la pell ho tolera bé, podem canviar a dosis més concentrades. En consulta dermatològica s’usen concentracions més altes, fins i tot al 70%, però a causa del mal que pot causar aquestes potències no es comercialitzen per a l’ús quotidià. Sigui com sigui la concentració, aplica el producte amb àcid glicòlic a la nit i utilitza protector solar durant el dia per a evitar problemes.

Els productes que s’aclareixen solen tenir menys efectes que els productes que es deixen en la pell (netejador vs crema, per exemple). Però també és veritat que, si es retiren, no irriten tant. Cada producte està formulat per a una mena d’ús i la varietat permet trobar aquell que millor s’adapta a les teves necessitats.

És important anar amb compte en combinar el glicòlic amb altres productes: per exemple, certs productes per a l’acne contenen retinoides i, “si et passes” amb el tipus i quantitat de productes que t’apliques, la irritació pot ser important. I si tens una pell molt sensible potser el glicòlic no és l’AHA per a tu; existeixen altres opcions, com l’àcid lactobiònic, que atorga alguns dels avantatges de l’àcid glicòlic sense causar tanta irritació.

Si creus que l’àcid glicòlic és una bona opció per a tu consulta a la teva farmàcia de confiança. Els farmacèutics podem ajudar-te a integrar aquest producte a la teva rutina de bellesa per a obtenir els millors resultats i d’una forma que no t’irriti.