L’àcid hialurònic

L’àcid hialurònic és una molècula d’origen natural que es troba en totes les espècies animals. És un component de la matriu extracel·lular de molts teixits: pell, articulacions, ulls, vàlvules cardíaques o músculs tenen àcid hialurònic en la seva composició. La primera patent d’àcid hialurònic va ser registrada l’any 1942 per a utilitzar-ho com a substitut de la clara d’ou en rebosteria. Vam haver d’esperar fins a 1960 per a veure un producte d’ús mèdic amb àcid hialurònic i fins a 1979 per al primer cosmètic. Però des d’aquests anys s’han disparat els seus usos en dermatologia, traumatologia, odontologia i farmacologia. En aquest article ens centrem en el seu l’ús cosmètic de l’AH: parlarem de la seva estructura, origen, funcions i de les diferents formulacions que ho porten.

 

 

Què és exactament l’àcid hialurònic?

 

L’àcid hialurònic (AH) pertany al grup dels glicosaminoglicans (Gags). Consta de dues molècules bàsiques, l’àcid β-1,4-glucurònic (un àcid orgànic derivat de la glucosa) i l’N-acetilglucosamina (un altre derivat de la glucosa). Aquestes dues molècules s’uneixen en forma alternada una vegada i una altra, formant cadenes que tenen diferents propietats depenent de la seva grandària o pes molecular:

  • Quan hi ha relativament poques molècules en la cadena parlem d’àcid hialurònic de baix pes molecular.
  • Quan hi ha més molècules en la cadena parlem d’àcid hialurònic d’alt pes molecular.

Les propietats de les diferents molècules d’AH canvien a mesura que canvia el pes molecular, però una cosa és comuna a totes elles: són capaços de retenir diverses vegades el seu pes en aigua. Això distingeix a l’AH com un excel·lent producte hidratant. Avui dia s’obté a partir de síntesi bacteriana (per aquest motiu hi ha cosmètics vegans amb àcid hialurònic) o de la cresta dels galls. Encara que hi ha molts teixits animals rics en AH, el de la cresta dels galls és d’un pes molecular alt i molt lliure d’impureses, amb el que es pot processar per a injectar amb seguretat als humans. Les reaccions al·lèrgiques a aquest AH són estranyes, però igualment han de testar-se per si existís en el preparat alguna impuresa de l’au capaç de causar al·lèrgia.

 

 

Quines propietats té l’àcid hialurònic?

 

L’àcid hialurònic que sintetitzem en nostra la pell compleix la funció de retenir la humitat natural i de promoure el creixement i el rearranjament en l’espai de les cèl·lules (fibroblasts i queratinòcits). L’AH de síntesi canvia una mica; és capaç de retenir el seu pes en aigua, però quanta aigua reté i quines altres propietats presenta dependrà del pes molecular de la cadena d’AH que estiguem estudiant. Per exemple:

  • A mesura que hi ha més molècules en la cadena l’arranjament en l’espai va variant, canviant la densitat de la molècula. Les molècules d’alt pes molecular són menys denses que el que esperaríem si seguíssim el patró de les molècules de baix pes molecular.
  • A mesura que hi ha més molècules en la cadena la viscositat mesurada en repòs augmenta en forma no lineal. Per exemple, multiplicar el pes molecular per dos pot portar a una viscositat deu vegades major, però multiplicar-lo per tres pot portar a una viscositat seixanta vegades major.
  • La viscositat mesurada en moviment, en canvi, baixa a mesura que augmenta el pes molecular. Això significa que la resistència al moviment de l’àcid hialurònic canvia si la molècula està en repòs o si ja s’ha mogut per un esforç. Importa, per exemple, quan pensem en el moviment dels músculs de la cara i els usos que vulguem donar-li a l’AH.
  • La cohesió, és a dir, la capacitat d’un gel d’àcid hialurònic per a no desfer-se, també depèn del pes molecular. A major pes molecular, major cohesió.
  • La degradació enzimàtica també depèn del pes molecular: a major pes sembla haver-hi menor degradació.
  • La penetració en la pell és millor com més petita és la molècula. L’AH d’alt pes molecular es queda en les capes més superficials de la pell, mentre que el de menor pes molecular arriba amb certa facilitat arriba a les capes més profundes.
  • Les molècules petites d’AH tenen propietats proinflamatòries, mentre que les molècules d’AH d’alt pes molecular són antiinflamatòries i immunosupressores.

La variabilitat de propietats indicarà les diferents utilitats de les diferents molècules d’AH. Per exemple, l’AH d’alt pes molecular pot formar gels ferms, estables en el temps i capaços de mantenir una estructura, per la qual cosa se’ls utilitza per a emplenar llavis, nas i arruguetes, a més de tenir altres usos mèdics. Però cal injectar-ho perquè si no, no arriba a la profunditat desitjada i no pot causar el seu efecte. En canvi, per als productes com a cremes i sèrums tenim una mica més de joc; a vegades s’utilitza l’AH d’alt pes molecular, a vegades el de baix pes molecular i a vegades es combinen tots dos en un mateix producte.

 

 

Quin és l’àcid hialurònic dels productes cosmètics?

 

En cosmètica s’utilitzen diverses formes d’AH. Els pots trobar en l’etiqueta com:

  • Hyaluronic acid. És l'”àcid hialurònic” sense més, no aclareix el pes molecular. Per a saber el pes molecular cal mirar la resta de l’envàs.
  • Sodium hyaluronate. És la sal de sodi de l’AH, una forma còmoda de manipular-ho.
  • Hydrolized hyaluronic acid. És AH hidrolitzat, és a dir, un AH d’alt pes molecular que va ser transformat i ara és AH de baix o mig pes molecular.
  • Sodium hyaluronate crosspolymer. És una forma modificada d’AH en la qual molècules de baix pes molecular s’uneixen entre si per a formar una “superxarxa” tridimensional. Això li permet retenir més aigua que la forma original i quedar-se més temps en la superfície de la pell.

Cadascun dóna un resultat diferent segons la concentració a la qual se l’utilitza, el pes molecular que finalment s’utilitza i la formulació que l’acompanya.

 

 

Les diferents formes d’àcid hialurònic donen els mateixos resultats?

 

No: per aquest motiu diferents productes amb AH causin diferents efectes en les diferents persones.

L’AH de baix pes molecular penetrarà millor la pell, amb el que reté aigua en capes més profundes i durant més temps. Fins i tot té propietats regenerants, ja que estimula el creixement de la pell. Però compte: l’ús equivocat d’AH de baix pes molecular pot activar els mecanismes inflamatoris de la pell. La gent que utilitza un producte amb AH i veu que la cara se li enrogeix, el molesta o li “tira”, pot trobar una explicació al seu problema en aquest mecanisme.

En canvi, l’AH d’alt pes molecular és antiinflamatori i de llarga durada, però no pot arribar a capes profundes de la pell. L’AH d’alt pes molecular generarà productes cosmètics més viscosos, que deixen una pell suau i amb menys arrugues de deshidratació, però aquesta acció no durarà molt temps i es perdrà després de la rentada de la cara.

 

 

I l’àcid hialurònic per via oral?

 

L’àcid hialurònic de baix pes molecular pot ser absorbit per les cèl·lules intestinals. L’àcid hialurònic d’alt pes molecular té més problemes per a ingressar al cos per gran grandària, però com és digerit per bacteris intestinals en trossos més petits, finalment ingressa al nostre cos com AH de baix pes molecular. La sang i limfa fan arribar aquestes molècules a la pell, on estimulen la síntesi de noves cèl·lules i la síntesi del nostre propi AH.

Diversos estudis han demostrat que l’AH millora aspectes de la pell com la sequedat i l’aspecte de les arrugues. Els diferents productes que hi ha en el mercat es preparen amb AH de diferent pes molecular i diferents quantitats d’AH, per la qual cosa pot ser que vegis diferent resultat amb un o amb un altre. Però el que sí que és comú a tots els productes és la paciència: els productes per via oral triguen bastant més que els cosmètics a fer efecte, podent arribar a les sis o dotze setmanes per a veure l’efecte final. Gràcies als ritmes de la pell, es calcula que l’efecte de l’AH per via oral pot mantenir-se diverses setmanes després de parar la seva ingesta.

 

 

Com puc triar un producte amb àcid hialurònic?

 

Si encara no has involucrat a l’àcid hialurònic en la teva rutina de bellesa i desitges fer-lo, pots comentar-ho en la teva farmàcia de confiança. Allí sabran indicar-te quin producte pots afegir o canviar en la teva rutina de bellesa per a beneficiar-te de l’àcid hialurònic. També poden recomanar-te AH per via oral, depenent l’estat de la teva pell i el benefici que desitgis obtenir.

I si ja ho fas servir, et recomanem:

  • No abusar de l’àcid hialurònic. Tenir-ho en tots i cadascun dels productes de la teva rutina de bellesa pot portar a irritació de la pell, a causa de l’excés d’AH de baix pes molecular. És millor utilitzar un bon cosmètic amb AH que et resulti, en comptes de repetir-lo en cada producte.
  • Deixar una mica d’humitat en la pell en aplicar un producte amb àcid hialurònic. L’AH capta aigua d’on sigui, i si no la reté de l’ambient, la retindrà de la teva pròpia pell, traient-la d’on està complint la seva funció. Deixar humida la zona on apliques AH facilitarà que l’AH retingui aquesta aigua i no la humitat pròpia de la teva pell.

Sobretot, implementa els canvis d’un i dóna’ls temps per a veure què succeeix. Si en unes setmanes la pell ha millorat, perfecte, pots deixar el nou producte en la teva rutina. En canvi, si ha empitjorat, elimina-ho. Hi ha molts productes amb AH en el mercat i en la farmàcia podem ajudar-te a trobar un que s’adapti a les teves necessitats.