Beneficis del retinol

El retinol és una forma de vitamina A. L’estructura química d’aquest producte natural va ser descoberta l’any 1931, i no va ser fins al 1947 que va poder sintetitzar-se en el laboratori. En ser vitamina A té diverses funcions a l’interior del nostre organisme i, a més, és una de les molècules antiedat més potents que coneixem juntament amb uns altres retinoides com el retinal i l’àcid retinoic. T’expliquem en aquest article com funciona el retinol i per què ha agafat tanta força com actiu cosmètic.

 

 

Què fa el retinol a la pell?

 

El retinol penetra la primera capa de pell i arriba fins a la dermis, el lloc on se sintetitza pell nova. El retinol és capaç d’ingressar a la cèl·lula i, una vegada allà, es transforma en àcid trans-retinoic i s’uneix als seus receptors per a estimular la transcripció de gens relacionats amb la generació de pell nova. Estudis en pell humana, tant in vivo com in vitro, han demostrat que el retinol és capaç de:• Afavorir la renovació i proliferació de cèl·lules de la pell.

  • Augmentar la densitat de la xarxa de vasos sanguinis.
  • Estimular la síntesi de col·lagen, fibronectina i elastina, tres proteïnes encarregades de donar estructura i sustentació a les cèl·lules de la pell.
  • Regula l’expressió del pigment melanina.
  • Inhibeix la síntesi de metal·loproteïnes, enzims involucrats en la degradació del col·lagen.

Això es tradueix en una pell renovada, amb xarxes de sustentació més forta, capaç de retenir més aigua i amb cèl·lules millor organitzades. Per aquest motiu el retinol sigui un excel·lent antiedat: les arrugues es difuminen, la fermesa i elasticitat de la pell es recuperen i les taques s’atenuen. Els efectes poden tardar en aparèixer unes setmanes o fins i tot alguns mesos, però són notoris.

 

 

Com s’usen els cosmètics amb retinol?

 

El retinol té un potencial irritant gens menyspreable, per la qual cosa cal prendre una sèrie de precaucions quan s’utilitzen cosmètics amb retinol:

  • Començar amb concentracions baixes. Si desitges utilitzar cosmètics amb retinol comença amb la dosi més baixa que t’ofereix una marca, per a després anar pujant si així ho desitges i si la teva pell ho tolera.
  • Utilitzar el retinol durant la nit, i a nits alternes. Si fent servir el retinol nit-si-nit-no durant un parell de setmanes no notes irritació, llavors pots passar a utilitzar-lo més nits per setmana.
  • Utilitzar hidratació amb protecció solar durant el dia. El retinol fa que la pell sigui més sensible al sol, per la qual cosa és important combinar l’ús de retinol amb la nit amb protecció solar durant el dia. La crema hidratant adequada ajudarà també a calmar una irritació incipient, si és que hi hagués.
  • Cuidar la interacció entre els productes que s’utilitzen. Sumar productes amb capacitat irritant (retinol, alfahidroxiàcids, exfoliants físics, cosmètics amb perfums sensibilitzats) pot portar a una irritació no desitjada que no és responsabilitat exclusiva del retinol.

Encara que podríem pensar que utilitzar dosis baixes de retinol és “perdre el temps”, en realitat no és així. Moltes vegades concentracions baixes són més que suficients per a aconseguir l’efecte antiedat desitjat i, com més baixa sigui la concentració de retinol, menys possibilitats d’irritació hi ha. Una concentració de 0.1% sol funcionar bé i donar poca irritació, però parla amb el teu farmacèutic perquè t’aconselli com començar una rutina de bellesa amb retinol.

 

 

Què faig si el retinol m’irrita la pell?

 

Per a començar, suspèn el seu ús i continua amb hidratació i protecció solar. Després que la pell millori, si encara desitges utilitzar-ho, parla amb el teu farmacèutic i demana-li consell. Potser fa falta usar una concentració menor de retinol, o millor protecció solar durant el dia, o eliminar algun altre producte irritant de la teva rutina de bellesa. A més, hi ha molts cosmètics que formulen en retinol de formes especials (microsferes, alliberament prolongat, etc.) per a alliberar el retinol de forma més controlada, baixant la irritació.

 

 

Qui no han d’utilitzar cosmètics amb retinol?

 

Es recomana a les dones embarassades i lactants que s’abstinguin d’usar cosmètics amb retinol sense consell professional. Els retinoides (família a la qual pertany el retinol) són teratògens per via oral, per la qual cosa la presa de retinoides està absolutament contraindicat en l’embaràs. Durant la lactància tampoc es recomanen perquè són fàrmacs liposolubles que poden passar a la llet. Per via tòpica no hi ha evidència encara que pugui haver-hi problemes, però com els cosmètics no resolen cap malaltia, es recomana esperar que hagi acabat la lactància per a usar retinol tòpic. Si tens alguna condició de pell que creguis que es beneficiarà amb el retinol i estàs embarassada o donant el pit, consulta amb el teu metge perquè validi el seu ús.