Respostes de salut, Vitamines

L’àcid salicílic

L’àcid salicílic és una molècula d’origen natural present en l’escorça dels salzes, particularment el salze blanc (Salix alba). És un àcid orgànic molt soluble en oli i alcohol, amb propietats antiinflamatòries, queratolítiques i antibacterianes. És un producte molt versàtil, útil tant en cremes analgèsiques com en sèrums per a pell grassa. Et convidem a saber més sobre l’origen, la síntesi i la utilitat de l’àcid salicílic llegint aquest article.

Què és exactament l’àcid salicílic?

L’àcid salicílic és una molècula orgànica petita, un àcid de la família dels beta-hidroxi-àcids. La part “beta-hidroxi” de la molècula fa que l’àcid salicílic sigui un excel·lent àcid, capaç de reaccionar amb moltes molècules. La molècula d’àcid salicílic també té una zona que és molt lipofílica, és a dir, molt afí als olis i els greixos. Aquesta zona lipofílica li permet interactuar amb la pell, particularment amb la pell grassa, d’una manera tal que altres àcids orgànics com el glicòlic o el mandèlic no poden imitar.

Coneixem algunes de les seves propietats des de fa milers d’anys: ja el gran Hipòcrates va descriure l’escorça de salze com un bon remei per al dolor i la febre, mastegada o en infusió. Vam haver d’esperar fins a 1928 perquè s’identifiqués a l’àcid salicílic com el compost actiu de l’escorça de salze. I la primera síntesi química es va realitzar en 1859, donant peu als desenvolupaments que permetrien la síntesi de l’àcid acetilsalicílic (nom comercial de l’Aspirina) a finals del segle XIX.

Per a què serveix l’àcid salicílic?

L’àcid salicílic és molt versàtil:

  • És antibacterià i fungicida.
  • És desmolític. Abans anomenat queratolític, perquè es pensava que trencava la queratina, avui se’n diu desmolític perquè es va descobrir que trenca desmosomes, és a dir, unions entre cèl·lules de la pell.
  • És antiinflamatori. S’ha proposat que l’àcid salicílic exerceix la seva acció antiinflamatòria a través de la inhibició de l’enzim COIX (un mecanisme similar al de l’ibuprofèn) i a través de la inhibició de la síntesi de proteïnes que estan involucrades en les vies de la inflamació (“inhibició del factor nuclear kappa B”).

Aquestes tres propietats fan que ho vegem en més d’un producte complint diferents funcions.

L’àcid salicílic com antibacterià.

L’activitat antibacteriana de l’àcid salicílic s’aprofita en cosmètics, aliments i medicaments per a preservar el producte. Es considera un producte segur per a aquest ús, tant ingerit com aplicat en la pell. S’usa en concentracions molt baixetes, per aquest motiu pots veure-ho en una gran quantitat de productes cosmètics llistats en l’etiqueta entre els ingredients finals, és a dir, entre els que estan en menor concentració.

L’àcid salicílic com desmolític i exfoliant.

L’àcid salicílic interactua amb les diferents molècules de la pell de més d’una manera:

  • Trenca desmosomes, és a dir, trenca les estructures que uneixen les cèl·lules entre si. Això permet que les cèl·lules se separin de l’epidermis i s’eliminin amb la higiene bàsica o amb una lleugera exfoliació física.
  • Trenca unions moleculars com la dels àcids grassos amb la resta de la pell. A l’ésser una molècula petita i lipofílica penetra molt bé les diferents capes de cèl·lules, així com el greix natural que tenim en la pell. Una vegada en el mitjà oliós és capaç de trencar la unió dels olis a la pell amb facilitat.
  • Respecta les capes més profundes de la pell. Esperaríem que un àcid que “es carrega” unions entre cèl·lules i unions entre lípids de la pell fos molt destructiu per a la pell, però, curiosament, només danya la capa més externa i respecta altres estructures més profundes de la pell.
  • L’àcid salicílic s’utilitza en moltes condicions en les quals ens interessa que es perdin capes de cèl·lules en la capa còrnia:
  • És un producte estrella per a pell grassa. Per què? D’una banda, perquè en facilitar l’exfoliació de cèl·lules evita que s’obstrueixin els porus. D’altra banda és capaç d’entrar al mitjà oliós dels barbs (nom clínic dels granets) i ajudar a que es desprenguin les cèl·lules i els lípids del barb, facilitant l’eliminació del contingut. Això no ho poden fer altres àcids orgànics, perquè no tenen la part lipofílica que sí que té l’àcid salicílic. Entre l’exfoliació de cèl·lules i el despreniment del greix l’àcid salicílic és capaç de canviar notòriament l’aspecte de la pell acneica.
  • És superútil per a estovar calls i dureses de la pell, ja que facilita l’eliminació de les capes més endurides i resseques de la pell.
  • S’aplica en berrugues, perquè ajuda a eliminar les cèl·lules que hi ha en aquests creixements excessius de la pell.
  • S’afegeix a plaques de psoriasis per a estovar-les i facilitar l’absorció d’altres medicaments.
  • En xampús dissenyats per a caspa, psoriasis o dermatitis facilita la descamació i la higiene del cuir cabellut.

Les concentracions varien en cada cas, podent arribar fins a un 40%. Els cosmètics que es deixen en la pell (cremes, sèrums) tenen com a límit un 2% d’àcid salicílic, mentre que els que s’aclareixen (xampús) poden utilitzar fins a un 3%. Per a utilitzar concentracions més altes, com pot ser un 16% de col·lodió per a berrugues o un 40% de vaselina salicílica per a calls, els productes han de ser comercialitzats com a medicaments o productes sanitaris.
Les diferents fórmules no només inclouen la concentració adequada per a cada ús que es desitja donar; a més es dissenya el vehicle que millor s’adapta a cada cas. A l’hora d’aplicar un producte amb àcid salicílic segueix estrictament les instruccions del prospecte, ja que pot irritar la pell normal.

L’àcid salicílic com a antiinflamatori.

Les propietats antiinflamatòries de l’àcid salicílic s’aprofiten de més d’una manera:

  • En productes antiinflamatoris per al dolor. Radiosalil o Termosan pasta cutània contenen àcid salicílic en la seva composició.
  • Com antiacneic. La via inflamatòria del factor nuclear Kappa comentada anteriorment està involucrada en la inflamació de l’acne. Per aquest motiu l’àcid salicílic és tan bo per a l’acne: no només exfolia i desprèn el barb, sinó que també bloqueja la inflamació associada a l’acne.

Amb l’auge del natural s’ha tornat a utilitzar l’escorça de salze blanc com a analgèsic, però en aquest cas no és només l’àcid salicílic el producte antiinflamatori. Avui sabem que altres molècules que acompanyen a l’àcid salicílic en l’escorça de salze també són part de l’acció antiinflamatòria.

Vull un producte de bellesa amb àcid salicílic. Quin triar?

Els productes d’una rutina de bellesa no solament han de portar un o diversos principis actius: també hem de considerar la concentració en què la porten i la fórmula completa. Per exemple, encara que el Radiosalil i la màscara facial de la marca The Ordinary porten tots dos un 2% d’àcid salicílic, no podríem intercanviar el seu ús: un està pensat per a alleujar dolor i combina diversos analgèsics en una crema sense ús cosmètic, mentre que l’altre està pensat per a aplicar en el rostre i controlar l’acne.

Dins dels productes de bellesa amb àcid salicílic trobem una àmplia varietat: productes que només porten un 2% de salicílic en alcohol, amb el que són altament irritants, mentre que uns altres són cremes amb productes calmants o amb el salicílic vehiculat de tal manera que irrita menys… no tots els productes són iguals, ni totes les pells grasses accepten les diferents formulacions de la mateixa manera. Si desitges provar productes amb àcid salicílic, comença amb concentracions baixes i formulades amb productes calmants o antiirritants, per a pujar la concentració quan la pell s’hagi acostumat al producte. Pots demanar consell en la teva farmàcia de confiança: explica’ls com és la teva pell, què utilitzes ara i quins beneficis vols obtenir afegint àcid salicílic a la teva rutina, que allí sabran indicar-te quin és el producte que millor s’adapta a les teves necessitats.